China Underground > Science in China: News & features > Iconic Zaha Hadid Inspired Infinitus Plaza Opens in Guangzhou

Iconic Zaha Hadid Inspired Infinitus Plaza Opens in Guangzhou

Guangzhou’s new iconic landmark, the inspirational Zaha Hadid designed Infinitus Plaza officially opened its doors in November 2021.

Located on a 45,280 square meter site, situated in the prime location of Southern Baiyun New Town, Guangzhou, and the result of a planned investment of RMB 4.5 billion, the new development ushers in a new vision for H Properties for property asset management and supreme management services matching the global masterpiece of hi-tech building design.

Zaha Hadid’s “Infinite Loop” Architectural Concept

Envisaged by Zaha Hadid’s creative concept of an “infinite loop”, the curved hyperboloid design comprises of loops and layers built up to embrace the tenants and all the building’s visitors, with the custom-designed aluminum façade turning the entire building into a 3D structure.

In pushing the boundaries of architecture, design, engineering as well as construction and responding to its immediate surroundings and the environment, this architectural masterpiece represents a world-leading example of hi-tech and environmental-friendly development.  

One such innovation is the hi-tech translucent “bubble-film” – or ETFE film translucent air-pillow – covering the roof of the South Atrium, developed in accordance with “Green Building Three Star” accreditation and the internationally-recognized LEED environmental protection standard. The “bubble-film” roof allows for 40% light transmittance, whilst effectively filtering out harmful UV rays.  This green technology enables users of Infinitus Plaza to enjoy longer natural light exposure. The building also incorporates an automatically adjustable cooling system, protecting the interior environment from excessive heat. These two technologies bring savings in both air-conditioning and lighting energy consumption.     

A Visionary Office Environment

The building’s unique and innovative design heralds a new type of office and workplace environment. The careful consideration for creating connectivity and community in creating very exciting communications spaces has resulted in a functional, flexible, and fluid workplace, whilst evoking the concept of “an office that does not look like an office” in both looks and feel.

Taking a very different approach to the traditional commercial and office business model, the project adopts the design concept of a “garden-style” environment. The outdoor plaza is designed with a large stepped green garden landscape belt, with some 35% of the development allocated to green spaces.

Guangzhou Infinitus Plaza features two intertwined tower blocks. Each floor of the complex represents a total of around 6,000 square metres, comprising open space and a large outdoor balcony area. The open footprint of each floor enables tenants to plan their office as they want, with adequate room for workplace leisure facilities such as a cafe, fitness areas, or other leisure space, enabling an open space for communication and interaction so as to make a happy working environment for their staff.

Tower B reserves its first three floors for commercial use, aiming at providing an “enriching experience”, through a layout including diversified businesses such as car showrooms, food, beauty, lifestyle, and technology. This provides the office tenants with a chance to fully enjoy their leisure time after a busy workday. Meanwhile, the office building brings a constant flow of customer footfall to the integrated shopping mall. As the office building and the shopping mall mutually empower each other, an internal “inner loop” of work, social leisure activity, and retail shopping experiences are created.

“Great building design does more than creating great buildings. Infinitus Plaza represents a new identity in workplace environments, allowing for connectivity and attractiveness, whilst also stimulating social interactivity and spontaneous communication,” explained Satoshi Ohashi, the Director of Zaha Hadid Architects.

Subscribe to China Underground and get the free magazine 'Planet China'

* indicates required

View previous campaigns.

By clicking Sign Up, you agree to our terms and conditions.

You can unsubscribe at any time by clicking the link in the footer of our emails.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Previous

Recent NordVPN study shows that the Taiwanese spend almost half of their life on the internet

Pininfarina at the Hong Kong MotorXpo with the Model E designed for Foxconn

Next

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.